Monday, March 7, 2011

Revolusi response-ability...

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah berkat izinNya sekarang saya telah bergelar pelajar farmasi tahun ketiga di Curtin University!! Alhamdulillah33x Saya sangat3 sedar tanpa izinNya memang tak mungkin saya sampai ke tahap ini. Saya bukanlah pelajar yang terbaik di antara terbaik, saya bukanlah seorang yang sangat berilmu, malah skil komunikasi dan penulisan pun masih di takuk lama. Namun, tak akanlah saya hanya berdiam diri? Tidak. Saya minta, minta dan minta. Akhirnya Dia beri pada saya. without hesitation. Teringat kata2 Dr.Asri dalam ceramahnya yang saya dengar kat youtube...

"Jikalau Allah hendak memberi kebahagiaan pada seseorang, ia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun. Jika Allah menghalang kebahagiaan seseorang, dia tidak boleh dihulur apa-apa tangan sekalipun,"

Baiklah, responsibility bermakna tanggungjawab. Banyak jenis tanggungjawab dalam dunia. Responsibility as a child, as parents, sister, brother, friends, student and of course as His servant azza wa jalla. Banyak kan?

Fuh~ sound serious gal...
Well, it is. Kinda~

Kenapa cakap soal tanggungjawab? Sebab alhamdulillah baru2 ini saya telah dipertanggungjawabkan 2 tugas besar. Paling besaQ sejak berada di Perth ni. Mentor dan Ahli Panel.

Baiklah, mungkin saya overreacted. (^^!)

Mentor

Alhamdulillah, dengan hanya mengisi sekeping borang, dengan tidak menghadiri introductory briefing, dengan berbekalkan ilmu yang tidak seberapa dan sokongan seorang supervisor dari lab microbiology, saya kini bergelar Pharmacy Student Mentor 2011. Saya sangat tidak menyangka diberi peluang ini. Maka saya harus melaksanakan tugas ini sebaik mungkin, insya Allah.

Beloved mentor badges (^^)

Baiklah, apa tugas seorang mentor ni? Mentor di Curtin agak berbeza dengan mentor di Msia. Kalau msia, mentor tu maksudnya orang mengajar, mendidik si mentee hingga menjadi bijak pandai kan? Tugas mentor curtin tidaklah seberat itu. Saya sendiri tahu tahap diri, mana layak nak educate orang lagi. hee~ Tugas mentor di curtin adalah untuk membantu junior2 1st year dalam transition state from high school or colleges. Jadi saya harus memastikan setiap soalan mereka tentang uni life perlu dijawab. Saya juga perlu menunjukkan jalan yang benar kepada mereka. Meaning:- direct them to the respective body to help solve the miseries...hehe (^^)

Setakat ini, not bad. Alhamdulillah. Mungkin sebab baru 1st week of uni. Jadi masih bleh balance tugas mentor dan student. Saya sangat2 berharap mentor menjadi satu batu loncatan untuk meningkatkan tahap confident dalam diri.

Sahabat2 yang ada soft skill dalam diri tolong jangan blockkan kemahiran anda tu. Once block, clogged, rusty...memang susah nak polish balik. Saya sangat3 menyesal sebab tak kekalkan skil saya yang satu ni masa di intec. Keyakinan diri terus hilang. Saya cuma berada dalam kumpulan saya, tidak cuba untuk pergi lebih jauh, tidak berani untuk ambil risiko. Kenapa saya jadi macam tu? sebab saya takut saya tak dapat fly. saya takut tak dapat balance study. SAYA TAKUT. Jadi saya larikan diri dari tanggungjawab itu. Dan saya rasa kesannya sekarang. Sahabat2, masih belum terlambat to reverse and move forward via the other way. Percaya pada Allah. Dia telah tetapkan yang terbaik untuk kita insya Allah.

Ahli panel

Ahli panel? Juri awam ke? Hehe...bukanlah. Tapi ahli panel forum.

Alhamdulillah, saya diamanahkan oleh MISWA untuk membawa watak ahli panel dalam program sambutan maulidurrasul 2011 di perth 25 mac yang lepas.

'Allahuakbar. Ini memang sangat serius! Ini serius! Ahli panel? Gugup. Berapa lama dah tak bercakap depan orang? Berapa lama dah tak praktis berforum? Ada 2 hari je untuk prepare teks? Allahuakbar, bantu aku ya Allah. Dan lagi orientation day sama hari dengan forum. Allah cukup ke tidak masa untuk aku bersedia ni?? '

Itu semua monolog dalaman yang saya alami bila saya dapat berita yang saya adalah ahli panel pada malam sambutan itu. Mulanya saya tolak. Saya rasa orang lain lebih layak untuk berbicara tentang baginda nabi tercinta. Mampukah saya untuk menarik audiens untuk turut sama merindui beliau? Saya khuatir misi itu tak terlaksana. Namun, takdir Allah siapa yang mampu halang? Saya tetap menjadi ahli panel. Tetap akan berada di atas pentas itu untuk menyampaikan.

Maka ketika itu response-ability ini saya tukarkan kepada kewajipan. Ini fardu kifayah aleen. Bahkan besar ganjarannya jika kena cara dan niatnya. Revolusi berlaku dalam diri. Saya harus terima tugas ini. Kalau bukan saya siapa lagi? Kalau bukan sekarang bila lagi? Dan setelah saya redha dan yakin, kekusutan itu hilang. Sungguh! Rasa nervous itu kurang.

Jika boleh saya bandingkan perasaan berforum ketika sekolah menengah dan sekarang, menjadi ahli panel di sekolah menengah memang banyak tekanan. Saya ingat lagi saat2 saya menyusun ayat di dalam kereta ketika balik dari kampung di Melaka. Waktu ketika itu mungkin 9 malam. Saya paksa diri memerah idea menyusun ayat2 untuk disampaikan dihadapan cikgu lusanya. Tekanan itu memang tak dapat saya lupakan.

Tapi kini, saya tahu saya cuma ada 2 hari untuk bersedia. Malah saya sempat lagi tolong sahabat saya (yg juga ahli panel) memasak untuk gathering junior baru UWA. Malam itu, kami buat full rehearsal tanpa ada teks yang lengkap, cuma point2 sahaja. Tapi, entah mengapa, tekanan itu tidak terasa. Allahuakbar, segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam. Saya cumalah seorang hamba yang menyerahkan jiwa dan raga kepadaNya dan ternyata yang baik itu dariNya dan buruk itu dari saya sendiri.

Alhamdulillah, pada hari berkenaan, debaran itu ada tapi tidak beraja di hati. Yang ada cuma semangat ingin menyampaikan kepada mereka yang ingin mendengar. Tak berhenti2 saya berdoa agar mereka yang hadir dapat memahami tutur bicara saya yang lemah ini. Sekali lagi keyakinan telah muncul dalam hati. Meskipun nyalaannya mungkin tidak sekuat dahulu tapi masih mampu menghangatkan hati yang ingin menyampaikan.

Ahli panel dan moderator. (^^)

"Sampaikanlah dariku walau satu ayat,"

dan untuk melakukan ini saya memerlukan keyakinan dan kekuatan, Alhamdulillah, tugas ahli panel yang saya sangat ingin tolak dahulu ternyata ada hikmahnya. Subhanallahi wabihamdih subhanallahil 'azim~

Saya kongsikan kisah Abdul Rahman bin Auf, sahabat nabi dengan saudara ansarnya Sa'ad bin rabi'. Saya kongsikan juga cabaran2 yang telah saya hadapi sepanjang 2 tahun pengajian di curtin. Tidak lupa pengalaman2 menarik berdialog dengan ahjusshi di Korea ketika jaulah yang lepas. Alhamdulillah respons audiens baik. Sangat baik. (^^) Allah, yang baik itu dariMu, hanya dariMu semata.

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)
Inilah dia kisah tanggungjawab dan kewajipan yang sebenarnya tidak banyak bezanya. Mereka punya satu persamaan yang hakiki dan ini bergantung pada si pembuat itu sendiri yakni NIAT. Adakah NIAT anda lillahi ta'ala, atau sebaliknya? Fikir-fikirkan dan selamat beramal! (^^)
FastaBiQuL Khairat

1 comment:

  1. wahhaa..bestnye jadi mentor.

    moga ilmu yg disampaikn menjadi saham yg kekal abadi.

    love~hQ

    ReplyDelete