Thursday, June 18, 2009

Monster:::monsTrum


Salam....

Alhamdulillah....exam telah berlalu dengan smooth...
Semoga result kita setimpal dengan usaha kita...insya Allah...
amiin....(^^)

maka sekarang bermulalah sesi yang paling ditunggu2!!!
aku berani guarantee, waktu yang paling ditunggu2 oleh semua insan yang bergelar student adalah.....
AFTER EXAM!!! yay!!!

well setiap orang ada cara tersendiri nak spend cuti masing2 kan?
haha....
disebabkan cuti sangat lama....first 2 weeks ni aku akan menghabiskan masa dengan melayari internet...hohoho...
sekarang tengah gila baca manga!!

manga, manhwa adalah komik dalam bahasa malaysia...
well, everyone knows that ada jutaan manga best yang boleh didapati...
everyone knows too yang manga ada yang baik dan ada yang tidak...hmm...
makanya...hendakla kawan2 berhati2 memilih manga o manhwa yang sesuai...

well here...im gonna promote dis one manga dat i totally fall deeply into it...
it's....

MONSTER ::: monsTrum

This is a story about a doctor (kawan2 bakal doktor boleh baca gak citer nih!!) named Kenzou Tenma, yang cuba menjalankan tugas sebgai seorang doktor yang SEBENAR.
Before he realizes dat his job is to save lives, he chooses the life as an easy doctor.
Easy doctor tu camne?
Hm, doctor yang hanya duk dalam ofis, wat research and naik pangkat, doktor yang tak involve wif life and death of human everyday, doctor yang treat human life as a bargain tool!!

Dr. Tenma telah memilih to operate a child with a gunshot wound at his head instead of a mayor. Rasanya logik jugak first come first servelah kan? doesn't mean that when a person has big car, big names then u can simply cut de line...kan2?? sapa stuju ngan aku?haha....
and becoz of his wise decision, his position as de chief of neurosurgeon is called off as well as his engagement with the hospital director's daughter eventhough the boy yang Dr.Tenma operates tu, Johan Liebert survives the operation.

Siannya Dr.Tenma......huhu...
however, directly after this incident, strange murders and deaths starting to happen
...uu....

and after 9 years, the murderer actually confesses his crimes to Dr.Tenma!!!
Apekah??Siapakah pembunuh itu? kenapa dia buat semua ni?
Why???!!!
Well....x baca tak tau kawan2...hehe

This is the main protagonist : Dr. Kenzou Tenma.
nampak comot sket coz he is on the run from police..but still u are awesome doc!



The main antagonist : Johan Liebert / or juz Johan
Oh isn't he gorgeous?? he is the MonsTruM in this series..
muka sekacak ni bleh jadi serial killer ke??
haha...don't underestimate Johan..



Johan had a very sad memories of his childhood which had dragged him into such situation.
Semua ni sebab satu eksperimen at the Red Rose Mansion and Kinderheim 511(tempat puaka untuk Johan) that turned him into a cold blooded human or maybe a monster. *Kinderheim=orphanage.

cover page for monster anime


Johan has a sister...his twin actually but thank god, his twins is not like him...totally opposite adelah...but their faces are exactly the same...this is the case of kembar seiras tapi berlainan jantinala. Mereka dipisahkan after the operation and Dr.Tenma lost contact with them until 9 years later...

Sat2....
bukanke Johan tu budak yang Dr.Tenma selamatkan?
yup
Abis nape dia jadik monster? dia ke yang bunuh semua orang2 tu?
em...
Kiranya doctor Tenma bring a monster back to life lah???
well...

as I said before...
if u are looking for an entertainment+beneficial things to do dis holiday...
try this one....if u are a manga fanla...
kalau tak...still boleh silakan menonton anime dia...
which what I'm doing currently...hehe

Warning** ada sikit part2 yang memerlukan pemikiran matang dan dewasa. Part yang a bit extreme like the blood, the darkness and some adult things(rasanya tak sampai pun 1% of the whole series for this one) but still, value the message and the storyline behind it okeh??

And another interesting part bout MonsTer, eventhough dia pasal a Japanese doctor, the background and evolving of the plot doesn't include Japan at all!! Yup!!
kebanyakan tempat adalah real-life locations at Germany, Republic Czech and Perancis. Hm...pelikkan? Mangaka dia Naoki Urasawa, which is purely Japanese, tapi plot dia gila detail about Germany. (ps:: kinah kalau hang nak tau sebab cita nilah aku minat german gak skit2...hehe) I'm sure you guys penah dengar about Frankfrut at Germany, Prague at France...
well, this manga apply the situations and the magical of those cities..

wah...banyak betul benda nak review...but still....if u guys interested, please put this as one of ur considerations. If you like Death Note, u totally gonna like this one too...yes, Im serious.

video

Well, smoga kawan2 akan enjoy dengan monster...
Apapun...there's always things that we need to put at the top and at the least....
It doesn't matter which is which, what's matter is you who decide which is which.
So you...decide carefully ok?

Salam cuti buat semua!!

Thursday, June 4, 2009

Sahabatku...Salam Imtihan...

Salam....
Kalian, maafkan daku kerna lama tak mengupdatekan blog sendiri...huhu
Wahai blog...maafkan tuanmu ini...
masih takde pengurusan waktu yang baik...
in pun mencuri masa sedikit...meluahkan apa yang perlu diluahkan..(~_~)

Wahai kengkawan ku sekalian...
dari segenap pelusuk dunia...
ini untuk korang..
ini untuk hampa semua...
yup, for you,
untuk hangla...untuk sapa lagi...(^^)


maafkan daku wahai sahabat
tanpa menyedari batas masa dan ketika
jarak antara kita semakin berjauhan

aku tak daya sahabatku
aku sedang berjuang
aku sedang bersiap sedia ke medan pertempuran
yang tak kupasti akan kemenangannya
yang kuragui persiapan untuknya
bersediakah aku?
mampukah aku? (T.T)

wahai sahabatku, maafkan daku melalaikanmu
maafkan daku tidak bertanya khabar tentangmu
aku sedang cuba
memenuhi hak kepada yang berhak
hak seorang anak
seorang kakak
seorang adik
seorang sahabat
dan seorang hamba

wahai sahabatku,
berikan daku doamu
salurkan daku semangatmu
kirimkan daku doronganmu
agar kita sama2 berjaya dalam jihad ini


Jihad,
Itulah hak yang harus ditunaikan
Itulah hak yang hampir setiap dari kita tempuhi
buat mereka yang bergelar pejuang
buat kita yang digelar pelajar

Daku tahu kau jua sedang berjihad di sana
aku tak pernah lupa
dan aku takkan lupa
selagi nafaskan dipanjangkan Tuhan
selagi ingatan kuberpaut pada memori kita
Susah senang yang pernah kita redahi
dengan kehendakNya
aku takkan lupa
siapalah aku...
tanpa dirimu
sahabatku

Salam Berjuang di medan ini..




mungkin ada dikalangan sahabat yang dah abis exam
Alhamdulillah...
seronokla hampa..(^^)
sekarang turn korang pulak mendoakan sahabatmu yang satu ini...
huhu....

ucapan maaf sekali lagi bagi siapa yang rasa diabaikan...huhu
tak pernah terlintas tau!!
(T.T)
lagipun *sebagai manusia, aku sayang padamu..(^^)

*quote laksamana sunan dalam trilogi bagaikan puteri Ramlee Awang Mursyid..hehe(^^)

baiklah rakan2...
mau sambung stadi...
doakan kejayaan bersama...
**FasTaBiQuL kHaiRaT**