Friday, April 29, 2011

My life so far...

Assalamualaikum wbt,

Wah...ada 2 hari lagi sebelum bulan Mei menjengah dan saya memang tak ada idea langsung nak tulis pasal apa...
not dat I hope someone will read it, tapi saya rasa semua blogger memahami perasaan saya. Rasa kebersalahan yang teramat sangat pada diri sendiri!! (T.T)

Ya Allah, dah sebulan lebih tak jenguk blog. Apalah nak jadi. Blog satu ni pun tak terjaga, macam mana nak jaga anak? (erk, ok out of topic) jadi berbalik pada time management sebenarnya. Tipulah kalau kata tak ada masa. Masa yang Allah bagi 24/7 tu takkan lah tak boleh bagi sikit kat blog ni.

....

ok dah habis marah diri sendiri mari kita teruskan pada tajuk hari ini. (^^!) My life so far.

Alhamdulillah, officially dah jadi 3rd year farmasi student. Satu realiti yang tak mungkin terjadi andai nafas tidak berada dalam jasad ini. Maka Alhamdulillah pada tuhan sekalian alam.

Dulu masa 2nd year, ramai senior kata "2nd year susah, jangan main2," maka saya pun take it by heart dan study bersungguh2.
Tapi sekarang masa 3rd year, senior2 berkata lagi "3rd year susah haih. Baik stadi betoi2," (ini dialog saya buat sendiri eh) maka saya mula menggaru2 kepala. Aish, every year dengar benda yang sama, penatlah stadi macam ni. Ha! Jadi apa moral of the story?

Kehidupan ini bukanlah bermakna semakin tua semakin mudah, tetapi semakin tua semakin berilmu. Untuk jadi berilmu, lebih banyak dugaan dan rintangan yang menanti. Jadi, kita perlu bersedia menghadapi ilmu itu, bukan kesusahan itu. Andai kata kesusahan itu telah hilang, mana pergi punca semangat kita untuk belajar? Turut sama hilangkah? Tidak2. Maka sandarkan niat belajar demi ilmu. Dan bukan sebarang ilmu. Ilmu Ilahi jua. Semoga semakin tua, semakin banyak ilmu, semakin dekat dengan Allah, insya Allah...(^^)

Satu perkara positif yang sangat saya suka tahun ini ialah saya rasa (rasa ye, tak bermakna betul) kualiti masakan saya dah improve sedikit sebanyak. Hee~ ini bukannya nak promote tapi kalau korang kenal saya, saya ni bukanlah seorang tukang masak yang baik. so-so aje. Jadi saya sangatlah sedih dengan disability saya yang satu ni. Maka tahun lepas saya tulis dalam wish list (yang saya masih simpan sampai sekarang..wish list no 20 kalau tak salah- out of 50) saya nak jadi tukang masak yang baik. Alhamdulillah ada peningkatan! Kenapa? Apa moral of the story di sini?

Saya rasa, saya kurang pandai memasak dulu2 tu sebab saya tak yakin dengan kebolehan diri. Saya masih di takuk lama. Di takuk yang terlalu rendah hingga merasakan semua orang dalam dunia ni lebih baik dari saya (i still feel dat way sumtimes) dis is what we call inferiority complex.

Macam mana saya hilangkan perasaan ni? CONFIDENT!
Mana saya dapat confident tu? bukan boleh beli kat kedai. (^^!) Betul, dan proses ini sebenarnya memakan masa dan memerlukan keinginan jugak.

Kalau kita cuma cakap nak jadi pandai nak jadi pandai tapi tanpa usaha, bolehkah semua itu dicapai? Wallahualam, tapi saya yakin jawapannya TIDAK! Believe me, tulis blog pun boleh tingkatkan keyakinan. Betul tak my blogger readers n friends? (^^) Jadi BELIEVE in yourself and have FAITH in everything you do. Insya Allah boleh!! (sambil tulis ni teringat lagu arashi - i'm here for you...(^^))

Saya akhirnya telah mendapat salah satu nikmat yang sangat3 besar yang pernah saya dapat dengan belajar kat overseas ni. IPHONE 4! Alhamdulillah. Iphone sememangnya dah jadi igauan sejak dulu lagi. Tapi berkat kesabaran dan ketidak putus asa an akhirnya iphone 4 dalam genggaman. Er, ada moral of the story ke kat sini? (^^!)

Ada. Kan setiap perkara yag berlaku tu ada hikmahnya. Moralnya adalah bersabar, dan jangan putus harap. Yang bagi iphone ni siapa? Kalau Allah kata tahun depan baru dapat, maka tahun depanlah baru dapat. Tapi Allah cepatkan bagi tahun ni. Insya Allah dalam sabar ada berkat, dalam doa pasti ada makbulnya. Jadi sahabat2 sekalian, fasobrun jamil. Kadang2 apa yang kita mahukan sangat2 tu yang paling buruk untuk kita sebab tu Allah jauhkan. Bersangka baik dengan Allah dalam setiap hal. Pasti tidak kecewa. (^^)

Maka di sini sahajalah alkisah my life. Banyak lagi nak tulis, tapi saya tak nak blog ni jadi livejournal pulak. Hehe. Biarlah rahsia apa yang rahsia. Ok, tak ada kaitan. Sekian. Ja~ mata! (^^)

FastaBiQuL Khairat

No comments:

Post a Comment