Wednesday, February 8, 2012

Manusia banyak alam

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah hari ni genaplah aku berada selama 10 hari di Perth dan progress untuk projek honours ku itu sangat 'memberangsangkan'. :)

Pada sahabat yang mengetahui kisah dukaku itu, jazakumullahu khayrun jazak. Sesungguhnya Allah jualah yang telah mengutuskan kalian padaku di saat2 aku memerlukan. Sungguh, insan yang berseorangan sememangnya lebih mudah dibaham serigala daripada yang berada di dalam kumpulan. Tiupan kata2 semangat kalian amatlah dihargai. Aku sayang kalian, ikhlas dari lubuk hati paling dalam. Subhanallah.

Baiklah. Tajuk hari ini kedengaran agak angker. Setuju? Hehe. Angkerlah sangat...:)

Sekali lagi, ini bukan bermaksud manusia itu adalah makhluk jadi2an/orang bunian/orang minyak dan banyak lagi nama2 panggilan yang direkacipta oleh masyarakat (MELAYU khususnya) zaman sekarang. Geleng2 kepala.

Ayuh kita pacukan destinasi minda kita pada hari kita dilahirkan. Ada yang masih ingat suasananya?

"Oh, aku ingat! Tepat 8.02 pagi 21 Februari 1989 aku lahir. Lahir2 terus nangis. Then nampak mama tersenyum kegembiraan menyambut aku. Well, anak sulung kan? Hehe. Tak lama pastu ayah plak masuk bagi iqamat kat telinga aku. Bestnya hari tu,"

. . . .

Ish2. Tipulah. Mana ada orang ingat apa yang berlaku. Betul tak? Kita main agak je tu. Hasil menelaah drama2 yang banyak di kaca TV, akhirnya kita tahu, lahirnya seorang bayi dengan tangisan.

Sahabat2 tahu? Itulah anjakan alam, dari alam rahim ke alam dunia. Sebelum alam rahim adalah alam roh, di mana kita telah mengakui bahawa ALLAH itu tuhan kita. Tak percaya, silalah selak 7:172. :)

Tapi itu x bermaksud kita ni manusia banyak alam. Di alam roh kita cumalah roh, di alam rahim, kita dikenali sebagai janin, di alam dunia kita dikenali sebagai manusia. Jadi, mana mai banyak alam ni??

Sahabat2, bukankah kita membesar dari alam tadika ke alam sekolah rendah, kemudian sekolah menengah, universiti, pekerjaan, perkahwinan dan sebagainya?

Ya sahabat2, semua kita adalah manusia yang melalui banyak alam. Tanpa sedar kita telah melalui proses peningkatan umur dengan pesat dan cemerlang. Daripada tidak tahu membaca sekarang kita sudah pandai membaca. Maju hingga menulis dan sebagainya. Tapi sahabat2, adakah perkembangan minda kita juga meningkat seiring dengan perubahan alam ini?

Jika mahu tahu, tepuk dada tanyalah iman. :) Minda yang berkembang akan mengutip segala mutiara dari alam2 yang di singgahinya. Mutiara itu menjadi bahan bakar sehingga kita terus maju menghampiri Sang Pencipta, menghampiri destinasi hakiki yakni ALLAH SWT.

Contengan ini timbul kerana banyak sungguh senior2 ku yang akan melangkah ke alam pekerjaan. Malah ada yang lebih advance (not a proper choice of word obviously, hehe) akan melangkah ke alam rumahtangga, menuju gerbang perkahwinan. Alhamdulillah. Aku gembira buat mereka. Sungguh. Ternyata mereka telah melepasi satu alam getir yang sebelumnya telah menewaskan ramai manusia tetapi mereka berjaya. Mabruk alaikum! \(^o^)/

Aku jadi terfikir sendiri. Sedar tak sedar aku kini di tahun terakhir pengajian. Sudah 3 tahun aku tempuhi tanpa sebarang masalah. Alhamdulillah3. (^^) Dan aku juga bakal jadi seperti mereka. Ameen Insya Allah. Jadi apakah persediaanku? Ya Allah semoga Kau permudahkan perjalananku di Bumi Kanggaru ini. Aku juga tidak mahu ketinggalan ya Allah. Aku juga ingin menjadi yang terbaik di kalangan terbaik. Samada di dunia, mahupun di akhirat.

Sungguh, bila kukenang kembali, aku rasa Bumi Kanggaru, alam universiti adalah satu alam PERUBAHAN. Aku banyak belajar perkara2 baru, banyak fahaman aku dicorakkan di sini, dan alhamdulillah aku lebih jelas dengan matlamat hidupku sebagai seorang muslim, mukmin di bumi Allah ini. Ya Allah. Alhamdulillah...Kau sangat sayang padaku...:')

Semoga aku juga jadi mukmin professional yang cemerlang satu tahun dari sekarang, dan aku juga berdoa, semoga aku juga mampu menjadi seperti seniorku yang advance itu tadi. hehe (ok, ini berangan). Ameen.

FastaBiQuL Khairat

No comments:

Post a Comment