Monday, March 23, 2009

Sejarah Mungkin Berulang




Sekali imbas macam penah dengar aje ayat kat atas tu kan? Mana taknya…tu kan bait lagu yang pernah dipopularkan oleh kumpulan Newboyz..hmm…and how far I hate to admit it…yup, its true…sejarah memang boleh berulang kembali…

Black out, no energy, api kena potong, takdak karan….

Kesemua istilah2 kat atas tu jelas menunjukkan bahawa bekalan elektrik di sesuatu tempat itu telah tiada atau dihentikan buat sementara waktu…dan jangan sangka clear water no buaya (memang kurang releven tapi nak tulis gak!!!) dan jangan sangka Australia tak menghadapi masalah yang sama…specifically…my little home in Perth WA!!


inilah rumah kecilku di St James.

Malam ni…for the first time abroad, my house is covered in darkness. Yup, you heard me! No light at all, only the plugs are functioning well, alhamdulillah. Kalau tak memang 100% total darknesslah malam ni…hehe. Its all started at about 7.00 p.m. camtu, nak adjust lampu and suddenly…

“Weh, satu rumah takleh bukak lampulah!!”
And everybody was panicking, what?? Camne nak study?? Camne nak siapkan extemporaneous form?? Camne nak itu? Camne nak ini?? And everybody got their hand on handphones masing2 and start dialing Clayton’s (our house owner) number, but not answered!! Wah2….

Time2 macam nilah, aku terimbau masa lampau ku sebagai seorang student di SMKA Al-Irshad. Kan aku cakap sejarah mungkin berulang? Yup, kat Irshad, takde elektrik ni dulu macam common thing aje. Serious!! Tak caya tanyalah budak2 asrama yang dok kat asrama starting tahun 2002 sampai 2004. selalu ja xdak karan kan?? Ahah…kat sini aku nak wat flashback certain things yang dulu aku anggap sangat remeh tapi sekarang sebenarnya dah jadik satu experience yang orang lain tak penah rasa.

Aku ingat lagi, masa tu form 2, aku prep kat kelas 2 Ibnu Sina, kelas aku kat tingkat paling atas and kelas kedua paling hujung. Kelas 2IS ni dekat ngan surau so senang sket. Black out tu jadik time tengah prep meaning dalam pukul 10++ malam!! Tatkala lampu terpadam, ingatkan satu blok je takdak karan, kalau betul aku memang nak pi dah suis box tu, nak pi tolak balik suis dia…(haha daring gila) tapi actually satu sekolah takda karan!! Kami sebagai f2, nak kata senior tak, junior pun tak, so memang kelam kabut jugakla..jeritan kedengaran di sana sini..pastu mulala jerit panggil nama…

“Weh, paan, hasz, hampa katna??”
“Kat sini weh aleen aku kat sini!!”

Haha..bila teringat balik macam nak tergelak pun ada, sedangkan waktu tu memang takut sangat2la..yelah...dahla gelap gelita…beg, buku, alat tulis semua bersepah kat atas meja. So kenalah kemas apa yang patut dulu baru boleh balik dorm. Time balik tu memang jalan rapat2…sorang pun tak berani pandang belakang, melainkan kat belakang tu konfem ada orang. Hehe, takut weh. Sampai kat aspuri plak memang kecohla satu aspuri

Alamak!! Aku tak iron baju lagi nih!”
“Weh supper ada tak time black out?”
“Lah…camna aku nak study nih!!”

Bila ingat2 balik hampir 500++ orang berada dalam kegelapan, memang tak tau nak buat apa. Even Cikgu Sabri sampai kena on lampu kereta nak bagi mudah penghuni aspuri balik aspuri. Menarikkan? Hehe time tu memang tak menarik langsungla. Bila sampai dorm, memang tak nampak dah orang, yang ada lampu generator yang kecik molek ja depan pintu. Inilah target student2 yang tak siap homework lagi, dudukla depan pintu dorm tu, try nak siapkan kerja skolah. Ya Allah, time camni memang sambil wat keja sambil ‘bercakap2’la. Ada ja gossip2 kluar, then hang kutuk aku, aku kutuk hang, dia kutuk hang…haha semua ada…

Sangat segar dalam ingatan bila ada orang sanggup duduk bawah lampu jalan semata-mata nak siapkan kerja sekolah, masih segar dalam ingatan jugak satu malam before PMR elektrik takdak kat Irshad and tipah pulak demam time tu, memang tidoq awai gila. Yela, nak stadi pun takda lampu, kawan pun demam. Alasan yang baik untuk tdoq awai..hehe..Masih segar dalam ingatan kami jalan pegang tangan ramai2 sambil zikir time nak balik dorm, time tu kecik lagi, then crita hantu plak memang banyak kat Irshad…hehe..Masih ingat jugak tiap kali kalau letrik kat blok D aras dua aspuri kena tendang, muka akulah yang pi tolak kat switch box tuh balik, haha. Sangat2 tak boleh lupa cikgu Sabri datang tutup suis letrik aspuri coz nak suro budak2 yang malas nak pi prep nih pi prep..

Ya Allah, sekarang ni baru aku rasa bersyukur sangat aku mengalami sendiri pengalaman2 kat Irshad. Tak kisahla yang pahit atau manis, yang susah atau senang, yang suka atau duka, semua tu pengalaman. Bergantung kat aku je nak ingat atau nak lupa. Bila sejarah itu berulang, memori ni pun berputar kembali, pulang sejenak ke zaman aku ngan rakan2ku, dengan aspuri2, dan warga2 irshad sekalian. (“,) nak quote sikit ayat Cik Zack tadi..

“Ya Allah Aleen, kat sekolah mana ko belajar tu? Ko still boleh belajar dengan cemerlang pulak”

Pada pendapat aku, rasanya aku taklah secemerlang student2 lain kat luar sana. Aku cuma seorang pelajar yang cuba belajar sebaik mungkin, tanpa mengira dugaan, rintangan, cabaran apapun. Rasanya sekolah mana kita belajar tak sepenting sekuat mana kita nak belajar. Kalau nak dibandingkan, cabaran yang aku alami kat Irshad sangat unforgettable, compared to INTEC or Perth. Maybe the time is not here yet, for me to encounter those hard and harsh moments here in Perth. Meskipun dugaan or ujian tu datang, insya Allah, aku akan cuba hadapi dengan kuat dan tabah sebab prinsip aku ialah ada hikmah disebalik setiap kejadian. Benda tu takkan jadi sewenang-wenangnya…insya Allah..



Baiklah…panjang gila aku post kali ni ek? Hehe…for guys yang nak betulkan fakta2 kat atas tu silalah ye…aku ni bukan ingat sangat suma benda yang jadik kat Irshad dulu…baiklah…

Salam..

1 comment:

  1. Latifah_abdullahMay 10, 2009 at 1:39 AM

    aslmkm...
    menitis air mata aku bc coretan hg..
    indah sangat kenangn besama k'kwn...
    misz u aleen...(^_^)
    tebayang g saat hg teman aku g klinik time demam...
    tq 4 being my bestfrens...(^_^)
    salam

    ReplyDelete